Το εκπληκτικης ομορφιας σπήλαιο Πετραλώνων βρίσκεται στους δυτικούς πρόποδες του βουνού Κατσίκα και σε υψόμετρο περίπου 300 μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας.
Εντοπίστηκε το 1959 από τον κάτοικο Πετραλώνων Φίλιππο Χατζαρίδη και έγινε παγκόσμια γνωστό το 1960 όταν βρέθηκε το κρανίο τού Αρχανθρώπου από έναν άλλο συγχωριανό του, το Χρήστο Σαρρηγιαννίδη.Ανηκε σε εναν ανδρα ηλικιας 30-35 ετων πολυ ηλικιωμενο για την εποχη του αφου ο μεσος ορος ζωης δεν ξεπερνουσε τα 25 χρονια.
Οι συστηματικές ανασκαφές τού Σπηλαίου ξεκίνησαν το 1965 από τον ιδρυτή τής Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος καθηγητή ανθρωπολόγο Άρη Πουλιανό. Οι έρευνές του απέδειξαν ότι ο Αρχάνθρωπος είναι 700.000 περίπου ετών, γεγονός που τον καθιστά τον αρχαιότερο Ευρωπαίο. Η ηλικία αυτή στηρίχθηκε στην λεπτομερή ανάλυση της στρωματογραφίας (μέχρι σήμερα έχουν αποκαλυφθεί 28 γεωλογικά στρώματα), καθώς και στη μελέτη τόσο των αρχέγονων παλαιολιθικών εργαλείων, όσο και των ειδών της παλαιοπανίδας που ανακαλύφθηκαν σε όλα σχεδόν τα στρώματα. Ανάμεσα στα απολιθώματα των εξαφανισμένων ζώων συγκαταλέγονται λιοντάρια, ύαινες, αρκούδες, πάνθηρες, ελέφαντες, ρινόκεροι, μεγάκεροι, βίσονες και διάφορα είδη ελαφιών και ιπποειδών, όπως επίσης 25 είδη πουλιών, 16 είδη τρωκτικών και 17 είδη νυκτερίδων.Στο Ανθρωπολογικο Μουσειο Πετραλωνων ακριβως διπλα στο σπηλαιο μπορειτε να θαυμασετε ολα τα ευρηματα καθως και τα ιχνη φωτιας που βρεθηκαν στο Μαυσωλειο,την αιθουσα δηλαδη οπου βρεθηκε ο Αρχανθρωπος.
Σημαντική, για την επαλήθευση της ηλικίας, είναι η συμβολή τής πυρηνικής φυσικής. Τα υλικά που χρονολογήθηκαν είναι οστά, άργιλος, σταλαγμίτες και στάχτες. Αυτές, είναι ίχνη φωτιάς – τα αρχαιότερα που άναψε ποτέ ανθρώπινο χέρι πάνω στη γη.
Αξιζει να αναφερουμε οτι η ψυχη του σπηλαιου,ο κυριος Αρης Πουλιανος, διακεκριμενος ανθρωπολογος,εχει δεχτει κατα καιρους τις αρνητικες κριτικες της διεθνους επιστημονικης κοινοτητας ακριβως επειδη καταφερε να αποδειξει οτι ο ανθρωπος εκανε τα πρωτα βηματα του στον ελλαδικο χωρο.Χαρις στην υπομονη του και την επιμονη του ηρθαν στο φως ολα αυτα τα ευρηματα και αναμενεται συνεχεια μιας κι εχουν εξερευνηθει μολις τα πρωτα χιλια μετρα του!
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ – ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Η είσοδος επιτρέπεται καθημερινά από τις 9 π.μ. έως μία ώρα πριν τη δύση του ηλίου.
Κρατείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Δεν επιτρέπεται η φωτογράφιση και η κινηματογράφηση, επειδή το σπήλαιο είναι ένας χώρος ερευνών και επειδή ο έντονος φωτισμός (διάφορα φωτιστικά, φλας, κτλ.) προκαλεί σοβαρές ζημιές στο διάκοσμο (σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό).
Επιπλέον πληροφορίες στο τηλ: 23730 – 71671.
Πηγή: Ανθρωπολογική Εταιρία Ελλάδος
( Για περισσότερες πληροφορίες http://www.aee.gr)